01 520 38 50

Pozdravljeni, dragi učenci, delavci šole in prijatelji Vodmata!
Danes, 28. maja, praznujemo DAN SONCA.
Vzemimo si par minut za nekaj dejstev, povezanih s Soncem.

Sonce je zelo pomembno za življenje na Zemlji. Koristni učinki Sonca so vezani na nastanek vitamina D, dobro počutje, svetlobo in toploto.
Vendar pa moramo biti previdni, saj ima Sonce lahko tudi škodljive učinke na naše zdravje. Prekomerno izpostavljanje UV sončnemu sevanju lahko poškoduje našo kožo, oči in imunski sistem. Akutni učinki so tisti, ki se pojavijo v enem ali nekaj dneh po izpostavljenosti UV sevanju (npr. pordelost kože oziroma opekline). Kronični učinki pa se pojavijo kasneje, čez več tednov, let ali celo desetletij (npr. prezgodnje staranje kože in kožni rak).

Dobro je vedeti, da lahko škodljive učinke na naše zdravje učinkovito zmanjšamo ali preprečimo.
Kako to storimo?

Z upoštevanjem naslednjih priporočil.

1. IZOGIBAM SE SONCU, KO JE NAJMOČNEJŠE. Omejimo izpostavljanje soncu med 10. in 17. uro; aktivnosti na prostem opravimo pred 10. uro ali po 17. uri.
2. UMAKNEM SE V SENCO.
Umaknemo se v zgradbo, šotor, pod senčnik ali senco drevesa.
3. USTVARIM SI LASTNO SENCO.
Kadar se ne moremo umakniti močnemu soncu, si ustvarimo svojo lastno senco: nosimo pokrivalo, oblačila z daljšimi rokavi in hlačnicami ter sončna očala. Do 10. leta starosti uporabljamo sončna očala samo v zahtevnejših svetlobnih pogojih (npr. v gorah, na plaži).
4. ZA DODATNO ZAŠČITO UPORABIM KEMIČNE VAROVALNE PRIPRAVKE (KREME, LOSJONE).
Na delih telesa, ki jih ne morem zaščititi z obleko. Ne uporabljamo jih za podaljševanje časa preživetega na soncu.
5. UPOŠTEVAM UV INDEKS.
UV indeks je napoved o jakosti UV sevanja, ki bo doseglo površje Zemlje. Opozarja na stopnjo UV sevanja in temu primerne ukrepe za zaščito zdravja.
6. NE UPORABLJAM SOLARIJA. Solariji dokazano povzročajo raka. UV sevanje solarijev ima namreč enake škodljive učinke kot UV sončno sevanje. Zato solarijev ne uporabljajmo.
7. PIJEM DOVOLJ VODE. Ne pozabimo na nadomeščanje tekočine.

Skrb za dosledno in pravilno zaščito pred UV sevanjem pri vsakodnevnih aktivnostih naj postane del našega zdravega življenjskega sloga.

Dostopnost