01 520 38 50


V neposredni bližini šolskega poslopja sta zakonca brglez brez vseh gradbenih dovoljenj prenovila dom. Prva gradbena dela so se začela že sredi februarja, ko smo učenci 1. b opazili kupe odpadnega gradbenega materiala na igrišču. Zakonca brglez sta takrat pričela z notranjimi deli in čiščenjem in material nedovoljeno odlagala na našem igrišču. Dela pa sta zaključila sredi marca 2024, ko sta dokončala dela na fasadi in dogradila vhod.
No, sedaj pa šalo na stran. Na našem igrišču smo s prvošolci res opazovali ptici vrste brglez, ki sta si gradila gnezdo v drevesnem duplu
Brglez je ptica pevka iz družine brglezov. Znan je po sunkovitih gibih in izvrstnih plezalnih sposobnostih, med drugim lahko pleza tudi z glavo navzdol. V naših krajih je zelo pogost. Opazimo ga v listnatih in mešanih gozdovih, na vrtovih, sadovnjakih, mestnih parkih in drevoredih.
Prehranjuje se s pajki in z žuželkami. Od jeseni naprej zbira lešnike, želode in žir, ki jih nato odpira z močnim kljunom, pri čemer lahko glasno kljuvanje zamenjamo z detlovim. Nekaj hrane spravi v primerne špranje za poznejše čase, najpogosteje za lubjem okoliških dreves. Pozimi rad obišče krmilnico, kjer jé orehova jedrca, sončnična semena in ptičje pogače. Priljubljena hrana je tudi mast, namazana na drevesno deblo.
Gnezdi v drevesnih duplinah. Vhod obzida z blatom in odprtino priredi velikosti svojega telesa. Najverjetnejši razlog za to je preprečevanje prevzema gnezda večjih ptic, kot so škorci.

Viri: Brglez – Wikipedija, prosta enciklopedija. 2022. Dosegljivo na URL: https://sl.wikipedia.org/wiki/Brglez. [Uporabljeno 20-03-2024].

besedilo in 📸: Polona Kruh

Dostopnost