01 520 38 50
Select Page

Tudi letos smo se odzvali povabilu OZRK Ljubljana in v okviru predmeta gospodinjstvo v 6. b oddelku sodelovali v dobrodelnem projektu “Drobtinica”. Rdeča nit letošnjega projekta je bilo medgeneracijsko sodelovanje in druženje s starejšimi z namenom bogatenja znanja in izkušenj o zdravem načinu prehranjevanja nekoč in danes.

Del učencev 6.b, ki so sodelovali v projektu.

Mentorici: Cvetka Tomašić in Karin Breceljnik

Brošura z razstavnim modelom peči ter peciva

Učenci so s svojimi starimi starši oz. starejšimi sorodniki opravili razgovor, v katerem so izvedeli:

  •  kakšen je bil njihov odnos do hrane, ko so odraščali
  • katere zdrave jedi so pripravljali nekoč
  • kako so porabili ostanke hrane
  • kakšne so razlike v pripravi jedi nekoč in danes
  • katere jedi so pripravljali  ob običajnih dneh in katere ob praznovanjih
  • ali kdaj pripravljajo jedi skupaj in katere

Pogovor so zapisali v zvezek in naredili posnetek pogovora oz. fotografijo.

V šoli so na podlagi pisnih prispevkov izdelali brošuro- predstavitev, z zapisi pogovorov, kako se je spreminjal odnos do hrane od nekdaj do danes. Izdelali so model krušne peči s primeri vsakdanjega in prazničnega peciva (naši so izdelani iz slanega testa), ki so ga pripravljali nekoč in ki ga babice še danes pogosto pripravijo ob prazničnih dneh.

Orodna vrstica za dostopnost